CURSA PER ALTA MUNTANYA LA RIBALERA: REGLAMENT 2024

Article 1. Organització
La cursa per Alta Muntanya La Ribalera està coordinada i dirigida per l’Agrupació Excursionista “Catalunya”(AEC), entitat sense afany de lucre adherida a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb la inestimable col·laboració voluntària i altruista dels seus associats. Comptem amb la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Lleida-Ara Lleida, dels Ajuntaments de Tírvia i Farrera, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de la Creu Roja; i amb el suport dels Ajuntaments de Valls del Valira, de la Vall Ferrera, del Consell Comarcal del Pallars Jussà i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i amb l’ajuda dels veïns de Tírvia i els pobles del voltant.

En aquesta edició es faran tres curses paral·leles, una amb el recorregut original aproximat de 37,9 km i 2800 m de desnivell positiu acumulat (Ribalera 38), una segona de més curta de 23,0 km i 1500 m de desnivell positiu acumulat (Ribalera 23) i una tercera de 15,8 km i 750 m de desnivell positiu acumulat (Ribalera 16).

Article 2. Les proves i condicions dels participants
La cursa per alta muntanya La Ribalera transcorre per camins de muntanya, senders i pistes del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Podran participar en la cursa tots aquells esportistes que a 31 de desembre de l’any en curs tinguin els següents o més anys segons la cursa: 18 (Ribalera 38), 16 (Ribalera 23) i 14 (Ribalera 16), i que tinguin la llicència apta per competició expedida per la FEEC, FEDME o altres federacions estrangeres adherides a la UIAA o a la ISF. També podran prendre part de la cursa els titulars de llicències de les federacions esportives que tinguin reciprocitat amb la FEEC. Els corredors sense llicència que ho comuniquin a l’Organització en fer la inscripció, l’Organització els tramitarà l’assegurança.

Els menors de 18 anys a data de la cursa hauran d’aportar una autorització dels pares o tutors a l’hora recollir el dorsal segons el model que es trobarà en la pàgina WEB de les inscripcions.

Article 3. Data

Tírvia, 16 de juny de 2024.

Article 4. Inscripcions

 • Les inscripcions s’obriran el dia 1 d’abril i es tancaran el 13 de juny a les 23:59 h.
 • Les inscripcions es faran exclusivament per Internet a través de l’enllaç que trobareu al web de la cursa: https://www.laribalera.cat
 • S’haurà d’omplir les dades demanades a la inscripció en línia i seguint els passos, es farà el pagament en línia amb targeta.
 • Ribalera 38: del dia 1 d’abril fins al 15 de maig l’import de les inscripcions serà de 45 € pels corredors federats i 52 € pels no federats. Del dia 16 de maig fins al 31 de maig l’import serà de 51 € pels corredors federats i 58 € pels no federats. Del dia 1 de juny fins al 13 de juny l’import serà de 58 € pels federats i 65 € pels no federats.
 • Ribalera 23: del dia 1 d’abril fins al 15 de maig l’import de les inscripcions serà de 34 € pels corredors federats i 41 € pels no federats. Del dia 16 de maig fins al 31 de maig l’import serà de 40 € pels corredors federats i 47 € pels no federats. Del dia 1 de juny fins al 13 de juny l’import serà de 46 € pels federats i 53 € pels no federats.
 • Ribalera 16: del dia 1 d’abril fins al 15 de maig l’import de les inscripcions serà de 22 € pels corredors federats i 29 € pels no federats. Del dia 16 de maig fins al 31 de maig l’import serà de 26 € pels corredors federats i 33 € pels no federats. Del 1 de juny fins al 13 de juny l’import serà de 30 € pels federats i 37 € pels no federats.
 • ANUL·LACIÓ: Fins al dia 1 de juny inclòs es retornarà el 75% de l’import total pagat. En cap cas hi haurà devolucions ni aplaçaments per altres edicions més enllà d’aquesta data. Tampoc s’admetran canvis de nom per un determinat dorsal.
 • L’Organització es reserva 5 inscripcions, en cadascuna de les proves, per a la seva lliure adjudicació.
 • Places limitades a 200 corredors a la Ribalera 38, i 300 corredors a la Ribalera 23.
 • La inscripció inclou participació en la cursa, regal commemoratiu, avituallaments líquids i sòlids durant la prova i un avituallament complet a l’arribada.

Article 5. Avituallaments
Durant la prova, l’organització proporcionarà avituallaments líquids i sòlids intercalats, a distàncies no superiors a 6 km, i un avituallament complet a l’arribada.

Article 6. Recorregut
Tot el recorregut estarà degudament marcat per l’organització amb cintes, banderoles i estaques.

Article 7. Controls de pas (CP) i límits horaris
La cursa transcorre per terreny que és Parc Natural i per això s’haurà de seguir estrictament el recorregut senyalitzat, no fer-ho serà motiu de desqualificació. Hi haurà observadors de l’organització durant el recorregut. Als CP hi haurà personal de l’organització que verificarà el pas dels corredors, en alguns es prendran lectures automatitzades del temps de pas. Els participants són els responsables d’assegurar-se que el controlador ha verificat el seu pas per cada CP.

El temps màxim per a fer el recorregut de la Ribalera 38 serà de 9h. Per a la Ribalera 38 hi haurà un temps de tall al control de pas 5 (Coll de Màniga), a les 2 h 30 min de cursa (9:00 AM), qui arribi després d’aquesta hora podrà seguir pel recorregut alternatiu (Ribalera 23) per retornar a Tírvia, però ja fora de cursa. Per a fer el recorregut sencer de la Ribalera 23 hi haurà un temps màxim de 8h i per la Ribalera 16 hi haurà un temps màxim de 7h.

Durant el recorregut hi haurà uns temps límit per passar pels CP, aquests temps estan calculats per poder finalitzar la cursa dins l’horari màxim establert. No es permetrà continuar als qui superin aquestes barreres horàries. La cursa la tancarà l’equip escombra que seguirà un ritme per acabar la cursa en el temps màxim establert. En el cas que un corredor sigui superat per l’equip escombra, es veurà obligat a retirar-se.

En cas de males condicions meteorològiques o per raons de seguretat, l’organització es reserva el dret de parar la prova, modificar-ne el recorregut o variar els límits horaris.

Article 8. Seguretat
L’organització situarà, en determinats punts del recorregut i en els controls de pas, personal encarregat de vetllar per la seguretat dels participants. És obligatori seguir les indicacions d’aquest personal, que estarà convenientment identificat. En cas d’abandonament s’ha de comunicar al més aviat possible al personal de l’organització. Hi haurà personal sanitari per intervenir si és necessari. En el cas que les condicions climatològiques ho aconsellin, hi haurà un recorregut alternatiu que es comunicarà convenientment en el brífing previ a la sortida. Si es decidís el canvi al recorregut alternatiu una vegada efectuada la sortida, el canvi es comunicarà als participants en el punt de control oportú. L’equip escombra, encarregat de tancar la carrera, comprovarà el pas de tots els participants.

Article 9. Abandonaments i retorn a Tírvia
Els abandonaments només es podran fer en algun CP. En cas de necessitat d’evacuació per accident o lesió que impedeixi l’aproximació a peu a uns dels punts de retorn, s’haurà d’intentar avisar l’organització a través de tots els mitjans possibles, contactant amb alguna persona de control o d’assistència de seguretat per activar l’operatiu de rescat.

Els qui abandonin hauran d’avisar obligatòriament a l’organització per mitjà d’un control o posant-se en contacte amb el Centre de Control Operatiu a través del número de telèfon de l’organització de la cursa que trobareu al dorsal.

L’organització disposarà de vehicles de retorn a Tírvia en els punts d’abandonament determinats. Només hi haurà un viatge; per tant, la tornada es farà en tancar els controls.
Tots els qui abandonin, per seguretat, a la seva arribada a Tírvia hauran de presentar-se obligatòriament al Centre de Control Operatiu. En finalitzar la cursa es donarà avís als cossos de seguretat d’aquells corredors dels qui no es tingui constància del seu retorn, per a l’organització del corresponent operatiu de recerca.

Article 10. Dorsals
Els participants hauran de portar visible en tot moment el dorsal facilitat per l’organització, col·locat en la part del davant. Els dorsals hauran d’estar sempre visibles, no es podran retallar, doblegar, tapar ni modificar.

Article 11. Material
Els corredors hauran de preveure que la cursa es desenvolupa per terreny d’alta muntanya exposat a les inclemències típiques de l’època. Així serà obligatori portar tallavent, manta tèrmica i telèfon mòbil, i recomanem portar igualment guants, gorra, tubular i ulleres de sol. En cas de condicions extremes es pot obligar a portar material addicional (impermeable o roba tèrmica).
La R38 és obligatòria fer-la calçat.
Per tal de no generar residus i per raons de sostenibilitat, no hi haurà gots als avituallaments. Cal que cada corredor porti el seu got o bidó, i una petita bossa on pugui guardar les restes generades.

Article 12. Normes de seguretat i desqualificacions
– No seguir estrictament el recorregut senyalitzat.
– No portar o no col·locar-se algun element del material indicat prèviament per l’organització.
– No facilitar la visibilitat del dorsal.
– No atendre les indicacions dels comissaris, dels cossos de seguretat o de l’organització.
– No socórrer un participant que demani auxili o demanar ajuda sense necessitar-la.
– No passar pel control de sortida.
– No registrar-se als punts de pas.
– Llençar escombraries o deixalles.
– Cometre infraccions contra el medi ambient.
– Participar amb el dorsal d’un altre corredor.

Article 13. Categories, masculina i femenina (anys complerts a 31 de desembre de 2024):
Ribalera 16:

 • Jovent (de 14 a 20 anys)
 • General (Tots els inscrits)

Ribalera 23:

 • Jovent (de 16 a 20 anys)
 • Sub-23 (de 21 a 23 anys)
 • Sènior (d’entre 24 a 39 anys)
 • Veterà (d’entre 40 a 49 anys)
 • Màster (d’entre 50 i 59 anys)
 • Màster 60 (més de 60 anys)
 • General (Tots els inscrits)

Ribalera 38:

 • Jovent (de 18 a 20 anys)
 • Sub-23 (de 21 a 23 anys)
 • Sènior (d’entre 24 a 39 anys)
 • Veterà (d’entre 40 a 49 anys)
 • Màster (d’entre 50 i 59 anys)
 • Màster 60 (més de 60 anys)
 • General (Tots els inscrits)

Article 14. Trofeus i premis.
Ribalera 38: hi haurà premis en targetes bescanviables per als tres primers homes i per a les tres primeres dones de la classificació General valorats en 300 € pels primers, 200 € pels segons i de 100 € pels tercers. Hi haurà medalla per als tres primers classificats de cada categoria masculina i femenina. També hi haurà medalla per al primer pallarès i per la primera pallaresa de la classificació General. No està permesa l’arribada ex aequo.

Ribalera 23: hi haurà medalla per als tres primers homes i per a les tres primeres dones de la classificació General. Hi haurà medalla per als tres primers classificats de cada categoria masculina i femenina. També hi haurà medalla per al primer pallarès i per a la primera pallaresa de la classificació General. No està permesa l’arribada ex aequo. No hi haurà cap més premi en aquesta cursa.

Ribalera 16: hi haurà medalla per als tres primers homes i per a les tres primeres dones de la classificació General i per als tres primers classificats de la categoria Jovent masculina i femenina. També hi haurà medalla per al primer pallarès i per a la primera pallaresa de la classificació General. No està permesa l’arribada ex aequo. No hi haurà cap més premi en aquesta cursa.
Per optar als llocs de primer/a pallarès/a serà imprescindible haver indicat la condició de pallarès en el moment de la inscripció, mitjançant el camp habilitat.

Article 15. Drets d’imatge
L’organització es reserva els drets exclusius de les imatges, de fer i recopilar fotografies, vídeos, informació de les proves en què tots els participants estan implicats, així com d’utilitzar tot aquest material per a anuncis, relacions públiques o qualsevol altre propòsit.

Article 16. Responsabilitats
Els participants ho fan sota la seva responsabilitat. Sobre ells recau la decisió de sortir i realitzar la cursa.
Els participants eximeixen l’organització de les reclamacions o demandes basades en suposades accions o innaccions seves o d’altres que actuïn al seu favor, i també de les reclamacions o demandes resultants dels danys que els puguin succeir, a ells i al seu material, inclosos la pèrdua o l’extraviament.

Article 17. Modificacions
L’organització es reserva el dret de revisar, modificar o millorar aquest reglament. El fet de realitzar la inscripció mostra la conformitat del participant amb aquest reglament. Per a qualsevol aspecte no contemplat en el present reglament, l’organització es reserva la capacitat de prendre les decisions que consideri oportunes, que hauran de ser acceptades per tots els corredors.