Anomenat també Aós de Civís, Os de Civís és un poble que pertany al Municipi de les Valls de Valira. El terme municipal de les Valls del Valira, el segon en extensió de l’Alt Urgell, està situat al nord de la comarca i és fronterer amb Andorra. A les Valls del Valira es mantenen habitats més d’una dotzena de pobles: Anserall (cap del municipi), Arcavell, Arduix, Argolell, Ars, Asnurri, Bescaran, Calbinyà, Civís, la Farga de Moles, Farrera dels Llops, Sant Joan Fumat i Os de Civís. El municipi s’estén des del pic de Salòria, al nord-oest, fins al puig Punçó, a llevant, i pel sud arriba fins a gairebé tocar la riba dreta del Segre, prop de la Seu d’Urgell. En aquest municipi hi trobem les muntanyes de més altitud de la comarca.

Os de Civís

A quasi tots els nuclis habitats del terme s’hi arriba per carretera asfaltada. Per anar al poble d’Os de Civís cal entrar a territori andorrà i prendre el trencall d’Aixovall, cinc quilòmetres més amunt de la frontera. L’accés des de Catalunya és per pista forestal a través del Coll de Conflent (2.150 m).

Al terme hi predomina la ramaderia de llet, encara que últimament s’hi ha anat introduint el bestiar vacú i equí de carn. Hi pasturen també alguns ramats d’ovelles. L’obertura d’establiments de restauració i de diverses residències-casa de pagès ha vingut a donar resposta al creixent interès turístic d’aquestes valls.

Per a més informació, http://vallsvalira.ddl.net/