Gràcies a tots els participants per acompanyar-nos un any més a la Ribalera, sense vosaltres la Ribalera no seria el que és. Ja podeu consultar en els apartats corresponents les classificacions i algunes fotos dels controls!

Més avall trobareu la nostra particular crònica de la cursa!

LA RIBALERA 2017

Tírvia ha acollit un any més, i amb aquesta ja en van sis, un nova edició de la Ribalera. La prova que es diputà el 18 de juny estava emmarcada dins del 15è Circuit Català de Curses per Muntanya de la FEEC i formava part de la lliga Firehawk. L’organització va reeditar els tres traçats de diferents dificultats de l’any anterior: un prova popular de 14 km, una mitja marató i la prova reina, la marató, la qual corona el cim del Salòria com a punt més alt, sostre comarcal de l’Alt Urgell. A diferencia de l’any anterior en que la meteorologia estigué marcada per les baixes temperatures, enguany el temps estigué marcat per la forta calor, amb sol durant tota la cursa i molta calor cap al migdia. Molts corredors arribaren a meta un xic acalorats, però l’alt nombre d’avituallaments, el que des de l’organització trobem fonamental, foren clau per evitar mals majors.

Martí Lazaro i Marta Riba, guanyadors de la marató

A les 6:30h del matí arrancava la marató a la plaça de Tírvia i ben aviat a les primeres rampes cap al Farro s’anaven definint les posicions. Martí Lazaro Cordero del Club Excursionista Ripoll i Diego Cardozo Machado del Club Esp. Pedalada Catalunya Balaguer es posaven al capdavant i coronaven junts el Salòria amb un temps de 2h:25min. Per darrera a pocs minuts els seguien Jordi Marco Sauquet de l’Espot Esquí Club Valls d’Àneu i Gerard Jové de l’equip Firehawk. Jové es va escapar a la pujada del Salòria i va coronar-lo en tercera posició, però una caiguda a l’inici del descens del Salòria el va deixar fora de cursa i Jordi Marco es va quedar en tercera posició en solitari. Quedava molta cursa encara i per davant poques coses es movien. Lazaro i Cardozo arribaven junts al control de la Font Negra amb un temps acumulat de 4h8min, però fou en la última baixada on es va definir el podi. Quedava per davant una llarga i ràpida baixada fins a Tírvia, on la forta calor no va ajudar gaire i on Martí Lazaro va demostrar arribar amb més energies. Es va escapar i va creuar la línia de meta en primera posició amb un temps final de 5:00:08, seguit per Diego Cardozo amb un temps final de 5:04:14. Per darrera, Jordi Marco acusà l’esforç i la calor i amb rampes a les cames fou caçat a la pujada cap a la Font Negra per Marc Costa Puigpelat del 2X2 Santpedorcorre Fartlek, amb a qui farien tota la baixada fins a meta junts i entrarien en tercera posició amb un temps de 5:23:21. En categoria femenina la cursa estigué dominada per Marta Riba Carlo del Club d’Esquí la Pobla de Segur seguida durant tota la cursa de molt aprop per la Queralt Riba Herández del Club Excursionista MadTeam. Van arribar juntes al primer control de pas de Coll de Màniga amb un temps de 1h:35min. Marta Riba es va anar escapant i va coronar el Salòria en un temps de 2h:50min, seguida a 1 minut i mig per la Queralt. La Marta va anar obrint forat i ja no es no es va deixar sorprendre fins a la meta. Marta Riba va creuar la meta amb un estratosfèric temps de 5:49:43, rebaixant en 17 minuts el rècord de la prova que fins al moment estava en mans de Silvia Puigarnau des de l’edició del 2016 (6:06:23). Queralt Riba va entrar finalment en segona posició amb un temps final 5:55:16, millorant també en 11 minuts el rècord de la prova. Va completar el podi la incombustible Lola Brusau Alòs del Club Excursionista UEC Anoia amb un temps de 6:48:23.

Iu Escolà i Uxua Barandiaran guanyen la mitja marató

A les 7:30h del matí arrancava la mitja marató, amb un ritme molt alt. Iu Escolà Viladrich de l’equip Inverse venia decidit a fer podi a la Ribalera per treure’s l’espina clavada de la setmana anterior, on a la Milla Vertical d’Àreu les coses no li havien anat com ell esperava. El cert és que es va posar al capdavant de la cursa i amb un ritme fortíssim va demostrar perquè les verticals se li donen tant be, arribant en solitari a la Font Negra amb un temps de 1:25:23. Des del control de la Font Negra va volar fins a meta i amb una baixada que feu en 47 minuts min creuà la línia de meta en primera posició, cobrint els 23km i 1500 metres positius de la prova amb un temps de 2:12:10min, millorant el rècord de la prova en més de 8 minuts, en mans de Ferran Bolaño de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia des de l’edició del 2016 (2:20:46). Amb aquests números Escolà millora també els temps parcial de pujada al a Font Negra i de descens de la Font Negra a Tírvia de totes les edicions anteriors. El van acompanyar al podi en segona posició Abel Carretero Ernesto del Club Excursionista l’Espardenya Vilallonga del Camp amb un temps de 2:16:21 i Roger Palle Cases de l’Espot Esquí Club Valls d’Àneu amb un temps de 2:28:32. En categoria femenina la corredora basca de Zegama Uxua Barandiaran Zurutuza de l’equip Bealak venia a Tírvia finalment inscrita a la mitja marató, després d’haver valorat córrer la marató. Uxua va cobrir el recorregut amb un temps de 2:59:23. En segona posició va arribar Jèssica Freixinet Vidal del CCE Almaret amb un temps de 3:17:15. Va completar el podi Lara Mazon Godino del Club Atletisme Gavà amb un temps de 3:22:38.

Roger Fíguls i Mireia Casellas s’imposen a la cursa popular

En la cursa popular de 14km i 700m de desnivell positiu, el jove Roger Fíguls de Espot Esquí Club Valls d’Àneu es va imposar en categoria masculina amb un temps de 1:19:38, seguit de molt aprop per l’Arnau Xifré de l’Agrupació Excursionista “Catalunya” amb un temps de 1:19:55. Va completar el podi el jove Marc Ràdua del Club d’Esquí la Pobla de Segur amb un temps de 1:24:58. En categoria femenina Mireia Casellas de la unió excursionista de Vic es va imposar amb un temps de 1:37:18, seguida per Anna Fernández de l’equip Templarios amb un temps de 1:40:38 i de Mariona Ber del Centre Excursionista les Peülles del Montsec amb un temps de 1:42:08.

Tots aquests de dalt són els que tenien més pressa per beure’s la cervesa fresqueta de l’arribada, però no ens oblidem de tots els que anàveu al darrera, corrent o caminant, però sobretot disfrutant del nostre entorn i de les nostres sargantanes: dels tres Arnaus, de les dues Annes, de l’Aina, als dos Adrians, de l’Adolf, dels dos Abrahams, dels sis Alberts, de l’Aïda, de l’Alina, de l’Abel, de l’Amadeu, de l’Aitor, de l’Alessio i l’Alexandra, de l’Andreu, de l’Alba, de l’Alfons, de l’Andrea, de l’Àngels, de l’Anaís, de l’Antonio, dels tres Bernats, de la Berta, del Baldo, dels tres Carles, de les dues Cristines, del Crsitian, de la Carmen, dels sis Davids, dels tres Daniels, del Dídac, del Diego, de l’Ester, de l’Enrique, de l’Emma, de l’Erola, dels cinc Enrics, de l’Estefania, de l’Eduard, del Fèlix, dels tres Franciscos, del Fabià, dels quatre Francescs, del Ferran, del Frederic, de la Gemma, del Genís, dels cinc Gerards, de la Glòria, del Gonzalo, de l’Hector, de les dues Irenes, de l’Isabel, de l’Iu, de l’Ignasi, de l’Íngrid, de l’Ivan, de l’Ignacio, dels quatre Joans, dels setze Jordis, del Jan, dels quatre Joseps, dels tres Josés, dels cinc Joseps Maria, del Jose María, del Jose Luís, del Joaquim, del Jorge, dels dos Jonathans, de la Jèssica, del Jesús, del Jaume, del Joel, del Kiko, de la Laura, de la Luisa, de les dues Laies, dels tres Lluïsos, de la Lara, de la Lola, de la Lucía, de la Lourdes, dels set Marcs, de la Mireia, del Munir, de la Marina, de la Mariona, de les sis Montserrats, de la Moix i el Mans, de les tres Martes, del dos Manels, del Manuel, del Manolo, de la Merçè, de la Mònica, de la Meritxell, de la del Macià, dels tres Miquels, dels dos Marios, dels dos Martís, de les dues Mars, del Maurici, de la Miriam, de la Maria Francesca, de la Maria Glòria, de la Maria Amèlia, de la Maria del Mar, de la Maria Pau, de la Mari Àngels, de la Neus, de la Natàlia, de les dues Núries, del Natxo, del Nil, dels quatre Oscars i de l’Oskar, de l’Olívia, de les dues Ones, dels dos Oriols, dels dos Omars, de la Paula, del Pepe, de la Patrícia, del Pere, del Pol dels quatre Paus, de la Paola, de la Queralt, dels cinc Rogers, de les dues Rosers, de la Rosa, dels quatre Rubens, dels tres Ramons, dels dos Rafaels, dels quatre Raüls, del Rai, del Ramiro, dels dos Roberts, dels cinc Sergis i del Sergio, de les dues Sandres, de la Silvia, de les dues Susannes, del Sinto, dels dos Sebas, del Toni, de la Uxua, de la Viviana, de la Vanessa, de la Victòria, de la Yolanda, dels vuit Xaviers i dels dos Xavis! A tots vosaltres moltes gràcies per participar, sou collonuts!

Des de l’organització agraïm molt la presència a tots els corredors d’arreu el territori. La Ribalera, lluny de ser una cursa local, es va consolidant any rere any amb la presència de corredors d’arreu. Sabem que lo Pallars està lluny i per això, conscients del que costa arribar-hi, us estem molt agraïts que ens acompanyeu en la nostra festa particular! Esperem tornar-vos a veure a tots l’any vinent! Visca la Ribalera!

ORGANITZACIÓ LA RIBALERA 2017

Categories: Actualitat